Ugye tele van a média és minden más, hogy a finomított ételek mennyire károsak a szervezetünkre. Nos nálam annyira voltak, hogy szépen meggöthősödtem és ezt már nem tudom vissza csinálni. Megúsztam szerintem olcsón, lehetne rosszabb is. De ezek a tények arra sarkaltak, hogy változtassak. Folyamatban van a dolog, kísérleti szinten, de azért alakul. Úgy döntöttem, hogy megosztom a tapasztalataim, a konkrét tapasztalatokat, mert attól rosszabb nincs, amikor közlik az emberrel, hogy semmit nem ehet meg amit eddig szeretett és olyan dolgokkal kell elkezdenie kísérletezgetni, amihez se idegzete, se pénze, se ideje nincs.
Szóval szörpi szezon beindult!! Én a szörpjeimet eritrittel és steviával teszem el. Az eritrit cukor állagú, növényi alkohol. Fogbarát, a vékony bélben szívódik fel és a szervezetből változatlan formában ürül ki. A stevia számomra a mentára hasonlító kis bokor, abból nyerik ki az édes anyagot. Én a steviának a folyékony formáját használom, sokak szerint van egy hülye mellék íze, ezért azt javaslom, mindenképpen kóstolják meg a folyékony változatot, az eritritet olyan formában, mint a cukor. Azért vegyítem a kettőt, mert az eritrit remekül használható cukor helyett sütibe, viszont több kell belőle, mert nem olyan édes, de hogy a végeredmény ne szenvedjen csorbát, megoldom egy kis csip-csup steviával a dolgot. Egyébként az okosabbak a kettő kombinált változatát vásárolják, de bevallom titokban szeretek szenvedni.
Találtam szörpre egy olyan receptet, ahol áztatok mindent, mint a bodzát. Most készítettem, ezzel a módszerrel akácvirág szörpöt és mentát és most várom, hogy végre elálljon az eső és az újonnan nyíló bodzából is szeretnék, sőt citromfűből. Iszonyú finom az akácvirág szörp!!! Tehát cukorszirupot gyártok, mintha cukorból lenne, de itt eritritből van,nem lesz olyan szirupos. Egy kis citromsavat is adok a dologhoz és friss citromot, na azt most én kihagytam. Lehet már kapni arany áron olyan citromot, ami nem vegyszer kezelt. Lehet kicsit elsokalltam a citromsavat, úgyhogy még majd édesítenem kell, de megoldom, az a lényeg, hogy én sosem mérek semmit. Íz és állag!!! Tehát arra törekszem, hogy egy jó erős ízű felforralt limonádét kapjak, tettem hozzá kicsi steviát is. Ha az alap finom, jó lesz a végeredmény is! Fogok egy szép tiszta befőttes üveget ( én forrázom és azt tanultam anyukámtól, hogy az üveg száját kell a leggondosabban elmosni) telehalmozom a növénykémmel, amiből a szörpim lesz és nyakon öntöm a meghűlt szirupommal. Teszek rá valami tálkát a tetejére és naponta kevergetve, néhány napig állni hagyom. Az eredeti recept 5 napot ír, én benne felejtettem több napig. Napról napra jönnek ki az ízek. Tiszta üvegekbe szűröm és alaposan lezárom. Én nem adok hozzá tartósítószert, van hogy nem sikerül a dolog, de van hogy igen, mindig hibátlan alapanyagokat kell használni és nagyon tiszta eszközöket. Az eredmény olyan szörp, amit bátran ihatok, persze nem liter számra, de van valami üdítő, amit nekem lehet 🙂 Meg sok sorstársamnak is 🙂 🙂